HomeBlogPisica – simbol al arhetipului feminin

Pisica – simbol al arhetipului feminin

Pisica – simbol al arhetipului feminin

Pisica – simbol al arhetipului feminin. Stiati ca exista o poveste in folclorul romanesc despre o printesa-pisica? Printesa-pisica se naste intr-o imparatie in care imparatul si imparateasa nu puteau avea copii. Intr-o zi imparateasa pofteste la un mar din gradina Fecioarei Maria, il fura, musca din el si ramane insarcinata. Fecioara Maria afla si blesteama fetita ce se va naste, ca la varsta de saptesprezece ani sa se transforme in pisica, impreuna cu toti servitorii sai. Blestemul poate fi rupt doar atunci cand un print va taia coada si capul pisicii. Lucrurile se intampla exact asa, printesa se transforma in pisica, traieste in castelul ei din mijlocul unui lac din padure, intalneste printul si il ajuta sa ajunga imparat. Printul se indragosteste de printesa-pisica, apoi rupe blestemul taind coada si capul pisicii – lucru care o face sa se transforme intr-o tanara de o frumusete nemaivazuta.

Istoria pisicii, asa cum o stim acum, a inceput in Egipt ca fiinta creata si supusa zeitei Isis. Cu timpul, datorita popularitatii, pisica a devenit ea insasi o zeita – Bastet. Legendele spun ca pisica se lupta in fiecare noapte cu sarpele intunericului – Apofis – pentru ca soarele sa straluceasca si a doua zi. De asemenea, pisica era venerata ca zeitate lunara, iar atunci cand razele soarelui nu se mai vedeau pe cer, acestea puteau fi vazute totusi in ochii fosforescenti ai pisicii.

De la zeita Bastet, pisica a fost in Grecia una dintre intruchiparile zeitei Artemis – zeita vanatorii, apoi ale zeitei Hecate. In mitologia germanica, Freya – zeita fertilitatii si sotia zeului soarelui – avea o trasura trasa de doua pisici gri. Asa cum putem vedea, pisica a fost intruchiparea feminitatii si fertilitatii, fiinta mesager ce lega lumea celor vii de lumea celor morti.

In basme, pisica are puterea de a-l pacali pe diavol sau de a-i calauzi calea eroului spre un final fericit. Ea ii elibereaza pe cei oprimati si ii sprijina pe cei tineri si saraci.

O alta caracteristica a pisicii, probabil datorita ochilor stralucitori si fixi, este cea de clarviziune. Conform gnosticilor, o pisica pazea copacul vietii si cunoasterii in Gradina Edenului. La egipteni, tot o pisica era asociata arborelui Persea, considerat de acestia tot un copac al vietii si cunoasterii. In mitologia celtica se povesteste de o grota in care traia pe un pat de argint o pisica clarvazatoare. Pisica este, astfel, o legatura intre bine si rau, intre lumea vazuta si cea nevazuta, intre divinitate si om.

Zeita Bastet din Egipt este o figura arhetipala asociata cu fertilitatea, muzica, dansul, lumea de dincolo. Instrumentul muzical alaturi de care a fost mereu infatisata a era sistrul (instrument muzical format dintr-o bara curbata prevazuta cu un maner si cateva lame vibrante, care produceau sunetul prin lovire), iar descoperirile arheologice au descoperit numeroase mumii de pisici insotite de acest instrument. In timpul sarbatorilor dedicate zeitei Bastet, participantii coborau Nilul in barci, iar femeile isi ridicau fustele aratandu-si posteriorul privitorilor de pe margine, care aplaudau frenetic. In onoarea zeitei-pisici erau organizate ritualuri de fertilitate si ritualuri sexuale considerate pozitive si aducatoare de prosperitate.

Caracterul independent al pisicii era suprapus peste insusirile de baza ale unei femei atragatoare. Astfel, inca din cele mai vechi timpuri se observase ca femeile mai deosebite, mai independente, mai indiferente erau cele care placeau cel mai mult barbatilor. Din care cauza acestea au fost numite si vrajitoare, atragand asupra lor prigoana.

Din punct de vedere psihanalitic se spune ca femeile dependente de barbatii de langa ele, ce au un comportament cainesc, docil fata de ei, sunt foarte predispuse sa visese pisici, iar sfatul specialistilor este ca acestea sa incerce sa adopte din comportamentul pisicilor. O pisica stie intotdeauna ce vrea, face ce vrea si merge pe drumul ei.

Mari Popescu

Share: